GENUDLEJNINGSBESTRÆBELSER

22. juli 2024

Udlejer har i henhold til lejelovens § 175, stk. 3, en forpligtelse til at bestræbe sig på at genudleje en bolig, hvis lejer fraflytter inden udløbet af opsigelsesvarslets udløb. Dette betyder, at udlejer skal udvise loyalitet over for den fraflyttende lejer og tage rimelige og sædvanlige skrift til at genudleje lejemålet hurtigst muligt. Dog skal dette ikke være uforeneligt med rimelig varetagelse af udlejers egne interesser.

Dvs. udlejer kan frit bestemme, hvem udlejer ønsker at udleje til, og lejer har ikke en “anvisningsret” til boligen. Selv om lejer iht. lejekontraktens § 2 har et opsigelsesvarsel på 3 måneder, og ved en tidligere fraflytning i praksis misligholder sin lejeaftale, så forpligtes udlejer til at bestræbe sig på genudlejning.

Der ses fra lejerorganisationerne at være øget fokus på, hvorvidt udlejer forsøger at genudleje, jf. lejelovens § 175, stk. 3. Det “glemmes” så, at der pt. er et større udbud, end en efterspørgsel efter boligerne!

Som det illustreres i nedenstående afgørelse har Huslejenævnet i Odense taget stiling til spørgsmålet om genudlejning. Lejer opsagde lejemålet den 29. september 2023 med ophør pr. 31. december 2023. Udlejer annoncerede boligen på boligportal.dk den 20. november 2023 til overtagelse den 1. december 2023. Men det lykkedes ikke udlejer at genudleje før den 15. marts 2024, og først efter at have foretaget en reduktion af lejen.

Afgørelsen kan læses her.

Nævnet fandt ikke grundlag for at fastslå, at udlejer ikke havede iagttaget lejelovens § 175, stk. 3. Sagen indeholdt også spørgsmålet om uenighed til istandsættelse ved fraflytning. På baggrund af fraflytningsrapporten sammenholdt med billeddokumentatione blev flytteopgørelsen godkendt i sin helhed.

Nyhedsarkiv

Dato Nyhed
22.07.2024 RIMELIG UDGIFTER
22.07.2024 AFTALE OM ISTANDSÆTTELSE
22.07.2024 GENUDLEJNINGSBESTRÆBELSER

Vis alle (367)